Informacije

Race: Dendrocigna z belim obrazom

Race: Dendrocigna z belim obrazom

Širjenje in habitat

Ta vrsta živi v tropskem pasu Južne Amerike, Afrike in Madagaskarja, v bližini ribnikov, močvirnih območij in ribnikov. Gregary in družabna, ona tvori jate stotine posameznikov. Zelo dobro se prilagaja življenju v ujetništvu. Dober in ukrojen.

Morfološke značilnosti

Nima spolnega dimorfizma. Odrasli imajo bele obraze. Na zadnji strani oči in na bradi je glava črna. Vrat, del prsnega koša in hrbta so rdečkasto rjavi. Ko gre od prsnega koša do trebuha, obarva postane pestra, rdečkasto rjava in svetlo siva, vse do spodnjega dela.
Krila in rep so rjavi. Mladi primerki so podobni odraslim, vendar črno-belo glavo in vrat nadomešča enotna gorčično-siva barva. Kljun in noge so svinčeno sive.
Velikost 43-48 cm.

Prehrana in vedenje

Dejavna ponoči, podnevi raje ostane na stopalu blizu vode.
Brezplačna prehrana temelji na mehkužcih, žuželkah, polžih, semenih, jagodičjih in poganjkih, ki jih pridobiva s potapljanjem v vodo in filtriranjem sluzi na robovih ribnikov. Večja potreba po raznoliki in uravnoteženi prehrani.
Po kratkem, a prijetnem udvaranju, ki temelji na medsebojnem čiščenju peresa, se oblikujejo pari. Par gradi gnezda v votlih dreves ali v skalnatih ravninah, kjer samica približno štiri tedne odloži od 6 do 12 jajc, ki jih izležejo slednji in samec. Življenje poteka predvsem znotraj skupine.

Bellied Whisting Rack Dendrocygna viduata (foto www.fazendavisconde.com.br)

Bellied Whisting Rack Dendrocygna viduata


Video: 11 Black-bellied Whistling Duck babies - teamwork you wont believe - 4K (December 2021).